Нямаше нужда да чакаме голямата реч на председателя на Европейската

...
 Нямаше нужда да чакаме голямата реч на председателя на Европейската
Коментари Харесай

Конфликтът с Унгария излага на показ разделението в ЕС

 Нямаше потребност да чакаме огромната тирада на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в сряда. Дълбоко разграниченото положение на Европейския съюз излезе на показ в Страсбург във вторник, когато високопоставени представители на съюза нападнаха унгарския министър председател Виктор Орбан поради погазването на демократичните свободи и подкопаването на главните права. Орбан отвърна на удара, като упрекна пазителите на договорите на Европейски Съюз в двуличие, корист с власт и нарушение на националния суверенитет на Унгария, написа онлайн изданието Politico.
Критиците на Орбан, който употребява остра антиимигрантска изразителност, с цел да усили известността си и да ускори още повече властническата си хватка над страната си, обявиха, че напъните на Брюксел да му потърси отговорност са доста закъснели.

Но зрелището, при което видни представители на Европейски Съюз си разменяха хапливи забележки с един от най-влиятелните и сполучливи национални водачи, беше грозна и извади на показ разширяващата се пропаст сред Изтока и Запада.
Ескалиращата борба с Орбан може да усложни идните диспути в Европейски Съюз по редица значими въпроси, изключително за идващия дълготраен бюджет на блока.

Освен това борбата на процедура заличава към този момент мъглявите вероятности водачите на съюза да реализират съгласие по въпроса за миграцията на идната неофициална среща на върха в Залцбург, Австрия. Орбан от дълго време се е трансформирал в най-голямото затруднение пред всяко изпитание за разработване на нова обща политика в региона на даването на леговище оттатък стягането на граничния надзор.В сряда Европейският парламент утвърди задействането на наказателна процедура против Унгария, която може да лиши страната от правото ѝ на глас в Европейски Съюз. В реалност задействането на член 7 от контракта за Европейски Съюз против Будапеща няма никакъв късмет за триумф. За да бъде лишена Унгария от правото на глас, е належащо единомислещо гласоподаване от всички страни членки на съюза. Полша също е изправена пред опцията за задействане на член 7 против нея поради промени в правосъдната й система, които съгласно Комисията опонират на правовата страна и нарушават разпоредбите на Европейски Съюз.

 

Будапеща, която очакваше битката си с Брюксел, даде обещание да блокира всевъзможни дейности против Варшава и двете страни на процедура реализираха пакт за взаимна защита, който критиците дефинираха иронично като „ несвещен съюз “.
Орбан, който е министър председател на Унгария в 12 от последните 18 години, беше избран отново през април с голямо болшинство. Той освен отстояваше позициите си пред Екологичен потенциал във вторник, само че и отговаряше язвително на критиците си.
Много ръководители в Брюксел и в Европа са откровено възмутени от усилването на авторитаризма в Унгария, както и от антисемитското говорене, дискриминирането против ромите и корупцията при усвояването на средствата от европейските фондове.

Но Орбан упрекна критиците си, че пробват да санкционират унгарците поради нежеланието на страната да поддържа миграционните политики на Европейски Съюз и възприемането на по-консервативен метод към така наречен от Орбан „ християневропейски “ полезности.

„ Решенията на Унгария се вземат от гласоподавателите на парламентарни избори “, отсече унгарският министър председател. „ От вашите изявления излиза, че унгарският народ не е задоволително кадърен да реши какви са личните му ползи. Вие мислите, че знаете потребностите на унгарците по-добре от самите унгарци. Следователно би трябвало да ви кажа, че този отчет не демонстрира почитание към унгарския народ. Той ползва двойни стандарти, злоупотребява с власт, прекрачва границите на сферите на пълномощия и методът на приемането му е нарушаване на контракта “, добави той.
На конференция по-късно Орбан упрекна съперниците си, че получават заповеди от Берлин, намеквайки за канцлера Ангела Меркел, с която влезе в спор поради миграционната политика.

Колкото и грозно да е разделянето в Европейски Съюз, съгласно някои публични представители проявата на взаимност против Орбан измежду огромно болшинство от представителите на съюза, изключително видни членове на Европейската национална партия (ЕНП) като австрийския канцлер Себастиан Курц, ще изпрати мощно обръщение към другите крайнодесни размирници като италианския министър на вътрешните работи Матео Салвини.

Това обръщение може да се окаже изключително значимо и за страните чисти донори като Холандия, Дания и Австрия, които внасят повече пари в бюджета на Европейски Съюз, в сравнение с получават. В тях се следи растящо неодобрение от нарушаването на нормите и полезностите на съюза от страни като Унгария и Полша, които се възползват съществено от еврофондовете.
„ Вече не можем да стоим със скръстени ръце и да следим по какъв начин унгарското държавно управление нарушава съществени права “, споделя Петра Камереверт, немски евродепутат и ръководител на Комисията за просвета и обучение.
По публикацията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Магдалена Иванова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР